Horse Baits bojlikkal a Szücsi Völgy Tavon!

A Szücsi Völgy Tó kincsei!

A tavalyi évben sokat beszélgettünk a csapattagokkal arról hogy ki szeretnénk próbálni új helyszíneket és nem utolsó sorban letesztelni a bojlikat más jellegű tavakon, nagy kiterjedésű tározókon, esetleg bányatavakon. Ezzel nem csak a csapat szeretett volna tapasztalatot szerezni, hanem azok a horgászok is akik már rendesen kérték azt hogy vessük be a csalikat komolyabb vizeken is mit tudnak a Horse Baits bojlik, most végre létrejött!

A kiválasztott víz egy bányató lett a Szücsi Völgy Tó, amit tavaly év végén szemügyre vettünk felderítés céljából. Jó ha először tisztában van az ember azzal hogy hova is tervezi a jövő évi, főleg az első olyan pecáját ahol még sosem volt.

Késő őszi időjárás volt már, ám tökéletes idő arra hogy még autóval megtudjuk közeliteni a beállókat és szemügyre venni azok elhelyezkedéseit. Több beálló is szimpatikusnak tűnt, mind kényelmi és horgászati szempontból is.

Akkor és ott eldöntöttük hogy ide tervezzük azt a pecát amit már régóta szerettünk volna kivitelezni!

Elérkezett ez az év és mivel a tó új kezelésbe került, így a helyek is módosultak a tavalyihoz képest és ehhez mérten kellett foglalnunk.

A tavon kiszemelt hely és annak végleges foglalása az 5-ös állásra esett, ez a tó végén található, még autóval megközelithető részén helyezkedik el. Az odaút fáradalmait, amit a legnagyobb melegben kellett megoldanunk csak reméltük hogy a helyszin adottságai felülírják, ami úgy is lett! Már a bekötő úton található erdős rész sejtette velünk hogy hátra hagyva a nagyváros zaját egy kis birodalomba csöppentünk.

Foglalásunk időpontját úgy időzitettük hogy az ívást elkerüljük és még a legnagyobb kánikulában sem legyen okunk panaszra, mind a víz minőségére és annak hőmérsékletére. Tervünk beigazolódott, hiába kánikula és szárazság következett az elkövetkezendő napokban, ennek érzését akkor és ott nem úgy éltük meg mintha a beton dzsungel közepén lennénk.

Gyors telefonos értekezést követően a kedves halőr fogadott minket, és az adminisztrációk után kérdezés nélkül büszkén monda "szépen fognak" Ő már tudott valamit...

Kristálytiszta víz, kellemes időjárás és tisztaság fogadott minket táborhelyünkön az ötösön, ahol ragyogó szinekben pompázó fás, kökény bokros és csipkebogyóval tarkított övezet vett körül mindent, így augusztus végén.

A sátrakat elhelyezni nem volt gond, hiszen hatalmas placc volt annak felállítására és még egy óriási fa is enyhítette az ott elviselhető nappali forróságot, ahol a csalizást és az étkezést tudtuk makulátlanul megoldani, saját egyedi "tyúk kopasztó" sátrunk alatt :)

Mikor mindennel megvoltunk késő délután lehetett már, de még elég idő arra hogy feltérképezzük csónakunkkal az előttünk lévő pályát. Vízreszállást követően csak sejtettük hogy érdekes részeket fogunk látni a radarképen. Pár métert siklottunk a tutajjal és az állás jobb oldalán a nádfal mentén haladva, kémleltük mit is látunk. Volt minden, fás-bokros, kellően akadós zsinórmarasztalós helyek, amik kiváló kagylótelepek kedvenceinknek.

Kettő-három méteres mélységekkel tarkítva amik szépen törtek lefelé kb. hat-hét méteres mélységig, majd lankásan elindulva egészen a tíz méterig meg sem álltak. Ezt követően már az állás közepén jártunk kb. 200-250 méternél ahol 14 méteres mélység fogadott minket jó hosszan, bő iszappal.

Szimpatizáltunk több ponttal is, de tudtuk hogy méterek választhatnak el minket a biztos halfogástól, ugyanis egy bányatavon többszörösen igaz egy adott hely működése. 4 bot, 4 pont, nincs mese, döntenünk kellett. Választásunk a radarkép alapján az állásunk előtt keresztben húzódó 7 méteres gerincre esett ami elég szépen igyekezett a nyilt víz felé, itt bíztunk benne hogy a víz hőmérséklete kedvezőbb lesz a pontyoknak ezen a területen és látszólag biztosan megáll a szerelékünk és az etetés a lankás törés oldalán.

Majd vele párhuzamosan a szintén lankás 10 méteres törés oldal volt az amit még beválllatunk mint lehetséges pont.

Fontosnak tartottuk a tapogatást ezért minden pontot végig kopogtattunk és biztunk abban hogy jó területet választottunk. Találkoztunk olyan részekkel is ahol nagy volt az iszap és a színe sem volt nyerő, mivel erősen fekete és bűzös szagot árasztott magából, ezeket a részeket kerültük, hiszen tározókon is tapasztalhattuk már hogy a büdös iszap taszítja a halakat, másrészről itt is hallgattunk a tapasztaltabb pecásokra.

Kevés iszap mindenhol volt ami nem baj, de a színe az ami meggyőzött minket arról hogy jó helyen vagyunk és az nem fekete volt :)

Választásunk megvolt a 7 méteres és a 10 méteres mélységek meghorgászása volt a cél, ahova már tekeredetek is le a H bóják.

A pontok tehát adottak voltak, már csak a botokat kellett beélesíteni és a kagylóálló előtétzsinórral szerelt (leadcore és fonott zsinór használata TILOS) oldalklipszes szerelékre kellett beakasztani a 200 grammos ólmokat, melyek a hosszabb behúzásnál a csalik egyhelyben tartását és a biztos önakasztást hivatottak ellátni. Horogelőkének merev fluorocarbon zsinórt használtunk, fonottal kombinálva és kagylóálló merev bevonatos előkezsinórt, 2-es horgokkal, 25 cm-es hosszban.

A horogcsalik kiválasztásánál egyértelműen bojlikat alkalmaztunk, a Horse Baits úgynevezett "Hard Hook Bait" kikeményített csalijait, melyek ugyanazon az alapon nyugszanak mint az alap széria, csak lassabb oldódással bírnak mint vízoldékonyabb társaik, egyszóval kapott az alapmix ennél a verziónál olyan alapanyagokat amik a keménységet elősegítik! Ezeket szerettük volna letesztelni bányatavi körülmények között!

5 féle ízt vittünk 24mm-es méretben, chili out, blm-liver, crab saw, squid-fruit és GLM, a készletből bíztunk a büdösebb ízekben hogy a halak azokat fogják favorizálni.

Az etetést szerettük volna tartalmasan elkésziteni, ezért behúzásonként 2 marék bojli (egész és felezett) 1 bő marék 20-as pellett és főzött tigrismogyoró került a kiválasztott helyekre kb. 0,5 kg botonként.

A négy botból kettőn a fűszeres chili out volt annak ellenére hogy a tapasztaltabbak szerint nem annyira működik a tavon a csípős bojli, így is lett.

1.5 nap várakozás után a 7-es púp egy 3kg-os pontyot adott, majd visszahúzás után csak hallgatott, ezért kispados lett a piros golyó.

A fűszerest a GLM golyóra cseréltük amit először gyártottunk még de biztunk benne mivel nagymennyiségű kecskeköröm kagyló található a tóban, ehhez próbáltuk igazitani a golyót is.

Ezt kikönnyitettük egy szem 16mm-es ananászos pop-up-al. Néhány óra múlva adott is egy 6kg-os tövest, visszahelyezés után ez is a fűszeres golyóhoz hasonlóan majd 2 napig hallgatott, ezért a Crab Saw halas-garnélás golyóra váltottunk.

A másik 2 boton a Blm-Liver és a Squid-Fruit volt a 10 méteres mélység törésoldalában elhelyezve, a kettő közül a dupla 24mm-es BLM adta az első tízfelettit egy 10.30 kg-os bányatavi tükröst. Nagy volt az öröm, működik a csali és még a hajszálon volt éppen csak hogy felpuhulva, szépen elkezdett dolgozni a bojli.

Simán esélyes volt a következő behúzásra, ezt az oldódó verzióval is igy szoktuk csinálni mivel már felvette a víz ph értékét így nem volt értelme lecserélni, ezért ment vissza. Itt jegyezném meg hogy a hivatalosan mért adatok szerint az alsó vízréteg 6-12 fok közötti, a felső vízréteg 22-24 fokos volt, tehát a csalik bírják akár 2 napig is a mélyben, sőt ajánlatos kivárni ezt az időt.

Kis idő múlva egy 13.10 kg tőponty húzta el a dupla garnélás bogyót, a halat fél óra fárasztás után lehetett csak felhúzni a 3-4 méteres védekezési szónájából, a 7-es púpon vette fel a csalit.

Két büdös csali, két 10kg feletti ponty a második napon, ez már jelenthet valamit. Az idő elteltével megint a 10-es törésoldalról érkezett egy 10.50 kg töves, de most a Squid-Fruit tetszett meg neki.

Eldöntöttük hogyha továbbra is a 10-es víz ad jó halat akkor az összes szereléket oda tesszük le. Így is lett a következő halat megint a BLM Liver-nek

köszönhettük a maga 13.80 kg-os súlyával. Csalik tekintetében meghagytuk a Liver, Crab és a Squid -Fruit ízeket, ezek voltak végig a nyerők. Többféle felkínálási módot használtunk, egy szem 24mm-es bojli + 16mm-es pop up hóember formációban, ugyanez csak dupla 24mm bojli és egy szem 18 mm-es pop up és sima fekvő dupla 24mm-es bojli, ezek működtek.

A bojlikat csak alkalmanként pasztáztuk, működött vele és nélküle is.

Végig figyeltük a csalik oldódását, minden fogás után alig oldódott valamit, ez 1.5 nap után is igaz volt, mégis tolta ki magából azokat az anyagokat amikkel kapásra ösztönöztük a pontyokat, a cél ez volt és sikerült, tehát megvoltunk elégedve a kikeményített verzióval, ezt így alkalmazni fogjuk a jövőben is!

Az elkövetkezendő napokban napi 3-4 halat könyvelhettünk el, melyek 10 kg felettiek voltak a 10-es mélységből, ez egyáltalán nem szomorított el minket, sőt itt jött vissza az az érzés amit a vadvizeken él át az ember, ha napi szinten csak ennyit fog megvan vele elégedve, mert itt nagyobb értéket képvisel az.

A túra végéhez közeledve az átlagsúly is nőtt és három darab 15 kg felettit sikerült kivarázsolni a mélyből, amiből kettő még chip mentes volt. Mindig ügyeltünk a halak épségére, ezért sűrű szövésű merítőhálót, stabil mérlegelőzsákot és pontybölcsőt használtunk, ami kötelező!

Fogásaink:

10.30 kg

10.50 kg

13.10 kg

13.00 kg

11.09 kg

14.69 kg

12.45 kg

13.80 kg

14.63 kg

8.72 kg

10.83 kg

11.70 kg

15.26 kg

13.15 kg

16.30 kg

17.50 kg

Összfogás: 207 kg

Átlagsúly: 12.90 kg

A kapások rendszertelenek voltak, volt hogy a legmelegebb órákban, de olyan is hogy éjfélkor szólalt meg a "bimm bamm" :) a közelünkben lévő szarvasbőgések közepette!

Szinte mindegyik kapás húzós volt és nem voltak ritkák a félórás fárasztások, a halakat nem lehetett felhúzni csak akkor amikor már elfáradni látszott, ezt apró buborékokkal jelezte felénk, ebből tudtuk hogy Ő már a miénk lesz. Vaskos erős széles szájú halakról van szó, ahova ha a horog jól beül biztosra vehettük hogy a fényképezőgépünk elé kerülnek, egészséges, hibátlan formájukkal és csodaszép kinézetükkel, egyszóval nagyszerű élményekkel gazdagodtunk!

Összeségében nagyon jól éreztük magunkat, remek környezetben, csodás erős kagylófaló halak társaságában.

Köszönjük a kiváló napokat a vendégszerető halőröknek és Csörgő Tamásnak!

Még találkozunk, a viszont látásra... ;)

Üdvözlettel: Horse Baits Team - Lovas Lajos és Nagy József

2015. Augusztus 25-31.

 

 • 10407735_496808487154289_694178615700353052_n
 • 10451693_496807957154342_2162718320993950440_n
 • 10599456_496809177154220_5909320130081459749_n
 • 10620811_496808657154272_56162544289794503_n
 • 10620819_496809077154230_2276657304570066674_n
 • 11010502_496807517154386_3536242241530751953_n
 • 11014882_496807357154402_3154419582887033740_n
 • 11037815_496810673820737_3353168237798502140_n
 • 11038869_496807403821064_2523998913274508480_n
 • 11057765_496810670487404_4639562126363030234_n
 • 11108835_496807877154350_6134459706415431364_n
 • 11139972_496807700487701_2440638007412282234_n
 • 11150606_496809073820897_226705670976061996_n
 • 11214729_496811563820648_2619568022851074413_n
 • 11218176_496808607154277_4083091422332563026_n
 • 11219369_496808650487606_7026903094180808022_n
 • 11222576_496809297154208_3317839905414222829_n
 • 11223686_496811740487297_5170310838458905388_n
 • 11230855_496807640487707_3106772998960318917_n
 • 11261595_496807330487738_57323691146161209_n
 • 11350760_496808037154334_1620269913884302895_n
 • 11695524_496807780487693_3576181089311027475_n
 • 11904735_496807467154391_7618249355383052951_n
 • 11917491_496807900487681_4307682766933602168_n
 • 11949317_496808067154331_8950596247516580115_n
 • 11951822_496808467154291_7154091478713826354_n
 • 11951830_496810753820729_7653683766250580463_n
 • 11951962_496808193820985_3832174780745460804_n
 • 11952000_496811730487298_4376035768115723605_n
 • 11952005_496808133820991_8731628778680564511_n
 • 11953092_496808097154328_8269116356481629821_n
 • 11953102_496808640487607_578203926508341419_n
 • 11954614_496807657154372_1849833167203102913_n
 • 11960020_496811087154029_950903323814535326_n
 • 11960087_496810787154059_6923012769336514432_n
 • 11960110_496808687154269_1641157286477843131_n
 • 11960122_496807447154393_2369863184918572943_n
 • 11960156_496808007154337_6347459709626669704_n
 • 11986386_496809217154216_3705057369278619319_n
 • 11986547_496808847154253_3347264457599401525_n
 • 11987103_496812377153900_2514109178978624541_n
 • 11987167_496808230487648_967839752499727822_n
 • 11987197_496811050487366_5638680485605839361_n
 • 11988210_496809223820882_3432917334675099277_n
 • 11988303_496810827154055_7327410208923431362_n
 • 11988306_496809340487537_7805640655813267686_n
 • 11988363_496808397154298_5658167281362621663_n
 • 11988531_496807313821073_4825882164696473000_n
 • 11988621_496808237154314_5655608886599040601_n
 • 11990385_496807767154361_2895311667457454357_n
 • 11995957_496807773821027_8536826918624810022_n
 • 11996901_496811830487288_3653978910391459764_n
 • 11996911_496808013821003_4342568157253961282_n
 • 11996917_496807940487677_4901654109246420552_n
 • 11998830_496808350487636_104998123336377928_n
 • 11998851_496807707154367_3282447192828197175_n
 • 11998852_496808703820934_3905418245543111615_n
 • 11998910_496811747153963_9123341189378522704_n
 • 11998924_496808243820980_8449310589183752977_n
 • 11999058_496808140487657_8504089025094232015_n
 • 12002152_496808553820949_7596039816935228523_n
 • 12002291_496807873821017_2504831457655955284_n
 • 12002771_496807847154353_6867627254045915911_n
 • 12002778_496807503821054_8630917121900325885_n
 • 12002910_496807350487736_6164382865956495520_n
 • 12002966_496808570487614_2101618400973155842_n
 • 12003035_496807953821009_950802566980794848_n
 • 12003178_496807703821034_758704037317258974_n
 • 12003194_496810930487378_7893239591645519330_n
 • 12003206_496808457154292_6296010113110035406_n
 • 12003350_496811090487362_7581121526118957659_n
 • 12003359_496807537154384_7588823551586531126_n
 • 12003372_496809247154213_9207665132554386147_n
 • 12003404_496811123820692_5938084161890712965_n
 • 12003408_496808903820914_2205875905484916058_n
 • 12003886_496810940487377_846318519199309195_n
 • 1898154_496809097154228_3560171896680747689_n

Simple Image Gallery Extended